00%

“SUNTEM O TRUPĂ DE CONCERT”

Trupa RIFF a concertat, ieri la Deva

Rezumatul unei poveşti

Trupa de rock RIFF a apărut în anul 1970, la Liceul “Octavian Goga”, din Sibiu. În primii 10 ani, s-a numit “Sonic”. Aceeaşi echipă şi-a schimbat apoi numele în “RIFF”, pentru că trecuse perioada romantică a rock-ului românesc şi era nevoie de o denumire modernă. RIFF este un termen muzical care denumeşte o temă scurtă cântată de un grup de instrumentişti. Trupa RIFF a fost prezentă, ieri, la Deva, într-un concert pentru copii, în colaborare cu Teatrul de Păpuşi “Gong”, din Sibiu. În seara aceleaşi zile, ea şi-a lansat cel de-al VIII-lea album, intitulat “Să nu-mi furi visul”. Florin Grigoraş, liderul trupei, este singurul membru care a urmărit evoluţia grupului de la bun început. El s-a născut în 1954, la Sibiu. Este absolvent al Facultăţii de Drept, Din Sibiu, promoţia 1981.

Cum erau priviţi cântăreţii de rock în anii ‘70-’80?

Nu erau restricţii de a cânta, dar trebuia să păstrezi anumite limite în privinţa textelor. Poate că generaţia dinaintea noastră a prins un pic mai multă constrângere, când se tăiau pantalonii sau îi ducea miliţia la tuns pe băieţi, dar nu pe artişti. Eu aveam şi atunci părul destul de lung. Cert este că temele abordate nu puteau fi sociale şi trebuiau să treacă prin diferite filtre. De aceea, compuneam mai mult cântece de dragoste. În general, compozitorii foloseau, şa început, versurile poeţilor clasici. Erau şi texte foarte bune, mesajul era clar, dar şi noi eram foarte romantici în acea perioadă, mai romantici decât cei din străinătate, pentru că atât ne permitea societatea să fim.

Nu există şi o parte bună a acestor îngrădiri?

Într-un fel, a fost bine, pentru că s-a dezvoltat o muzică românească de calitate, pe care lumea o ascultă şi astăzi. Zilnic, eu primesc pe e-mail mesaje de la tineri care caută acea muzică. Ceea ce e şi firesc, pentru că imediat după 1990, s-a rupt continuitatea muzicii româneşti. Lumea îşi caută acum rădăcinile, iar tinerii vor muzica bună de atunci.

Cum v-aţi făcut cunoscuţi publicului?

Prin anii ‘80 făceam turnee foarte lungi prin ţară şi ne opream la mare, unde fiecare trupă avea un loc unde cânta. Noi cântam la “Albastros”, în Mamaia, unde ne ştiau toţi. Atunci am început şi înregistrările Radio, din Bucureşti. Aveam săli arhipline la spectacole, dar câştigam puţin, pentru că nu aveam dreptul să dăm noi bilete, ci numai reprezentanţii sălilor unde concertam. Astăzi, sălile tinerilor care cântă nu sunt prea pline, dar ei primesc sute de dolari pentu un concert şi se umflă în pene inutil.

Câte discuri aţi scos pe piaţă înainte de 1990?

În perioada aceea, am editat un singur disc, “Primii paşi”, dar el a fost foarte bine primit şi vândut. Şi astăzi vin oameni la concertele noatre cu acel prim disc pe care vor să le dăm un autograf. Noi am reuşit să ne impunem ca nume, deşi locuiam la Sibiu, şi nu în Capitală. Am fost şi am rămas o trupă de concert. de la bun început, cântam în toate liceele din Sibiu. Ne-a intrat microbul acesta în sânge, pentru că o trupă de rock trebuie să cânte în faţa oamenilor.

Care a fost evoluţia trupei după 1990?

Am continuat câţiva ani cu turneele prin ţară, până în 1994. Apoi, ne-am concentrat pe zona Ardealului, unde reuşim să facem turnee în mokd constant. Cât despre înregistrări trupele din generaţia noastră chiar dacă au scos material discografic, acesta nu s-a bucurat de o promovare pe măsură din partea caselor de discuri.

Cum aţi ajuns să concertaţi la Deva?

Am venit aici după un concert la Râmnicu Vâlcea şi, în continuare, vom cânta în 16 oraşe din Ardeal, după care mergem la Iaşi, Bucureşti, Constanţa şi Craiova. Turneul se va sfârşi în martie. Spectacolul pentru copii “Din copilăria mea”, pe care l-am prezentat la Casa de Cultură din Deva, este scris de mine. Din când în când, în paralel cu concertele noastre, susţinem şi acest spectacol în colaborare cu Teatrul de Păpuşi “Gong”, din Sinbiu. Asta ne ajută şi financiar, pentru a acoperi o parte din cheltuielile turneului.

Aveţi şi un devean în trupă?

Când am ajuns renumiţi la nivel naţional, mi-am dat seama că nu pot avea toţi componenţii trupei din Sibiu. Aşa că atunci când am întâlnit un băiat talentat, l-am luat cu noi. Florin Demea, care este devean, este de cinci ani în trupă. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi membri, toboşarul Lucian Fabro este la RIFF din 1975, iar Mihaela Grigoraş, soţia mea, cântă cu noi din 1995.

RIFF SHOW-SERVICE manager turneu: contact:
str. Putnei nr.23A, 550410, SIBIU, ROMANIA Dani Luca, tel: 0743 095 706 riffgrup@gmail.com, riffro@yahoo.com
Acest site NU conține și NU funcționează pe bază de cookiuri sau alt gen de tehnologii ce ar putea culege date private ale vizitatorilor în scopuri de marcheting, publicitate sau alte scopuri ascunse. De asemenea situl NU face reclamă la alte produse și servicii în afară de cele ce se înscriu în tema de bază a acestei pagini.
Designed by Stancu Bogdan 2004-2021 toate drepturile rezervate RIFF SHOW-SERVICE Actualizat: 26-iulie-2022