00%

Riff împlinește o jumătate de secol de rock: "Eu sunt un om al dorințelor constante"

articol apărut în: http://www.turnulsfatului.ro

https://www.turnulsfatului.ro/2020/09/01/riff-implineste-o-jumatate-de-secol-de-rock-bdquo-eu-sunt-un-om-al-dorintelor-constante-rdquo-175966

Riff, formația sibiană de rock, împlinește luna aceasta 50 de ani de când au început să cânte pe scenele din Sibiu și, mai târziu, pe cele din țară și de peste hotare, fiind astfel, una dintre cele mai longevive formații. 12 discuri editate Riff, peste 3.500 de spectacole susţinute în ţară, concerte în Germania, Italia, Luxemburg, Italia şi Olanda, colaborări cu mari artişti români şi cu vedete internaţionale cum sunt Chris Norman, Ten Years After, Saragossa Band, Smokye, The Animals şi No Merci, zeci de piese scrise sunt doar o parte din acești 50 de ani.

Florin Grigoraș, vorbește cu sufletul despre timpul petrecut alături de colegii săi de trupă, despre lecțiile de viață învățate și despre piesele compuse. Spune că dacă ar lua-o de la capăt, nu ar schimba nimic din tor ce a fost. „Am reuși să devenim un nume important în rock-ul românesc, cu un un sunet original și piese consacrate. Multă lume îmi spune, mai ales cei care nu îmi știu numele: domnul RIFF, iar alți fac un mix între Grig si Riff și mă apelează: domnul Grif. Important este că știu câte ceva despre noi. Existăm pentru multa lume”, spune Florin Grigoraș.

Formația pornește la drum în anul 1970, când au început să cânte la Liceul „Octavian Goga” și la sala Elite de pe str. General Magheru, sală care aparținea atunci de Casa de Cultură a Municipiului (acum este un club sportiv). Solist vocal era Ninei Popșa, la chitară solo era Gabi Tudor, la baterie Radu Voicu, iar Florin Grigoraș, liderul trupei, la chitară bas și vocal. Aceasta a fost prima formulă a grupului care se numea pe atunci SONIC. Au susținut concerte, turnee, au efectuat înregistrări la radio și la TVR. Și-au schimbat numele în anul 1980. Florin Grigoraș spune că a numit trupa după un termen muzical, folosit în acei ani mai mult în muzica jazz și rock. Riff înseamnă o temă muzicală scurtă cântată, de obicei, la unison. „Mi-a plăcut mult cum sună, iar în anii 80 nu era un termen întâlnit foarte des. Astăzi însă, s-a popularizat”, spune Florin Grigoraș.

Începutul trupei a fost într-o vreme în care, spun ei, muzica era o componentă importantă în viața de zi cu zi a oamenilor, pentru că se asculta muzică bună și mai ales, se cânta muzică bună.

„Întotdeauna am fost preocupați să cântăm și să promovăm muzica noastră, muzică originală. Am fost și suntem în continuare un grup de hard rock cu o tentă de blues”, mai spune Grigoraș.

Primele înregistrări profesionale le-au efectuat la radio Cluj în anul 1976. Au fost piesele „Gerunziu”, „Drum” și „De ce?”, iar primul lor succes de top a fost piesa „Eu sunt un om al dorințelor constante”. Florin spune că a reluat piesa recent în concertele open air și spre surprinderea membrilor formației încă a prins. „Este un county rock antrenant”, spune el.


Anii 80 cei mai grei și mai frumoși ani

Acum, la aniversarea celor 50 de ani, Florin Grigoraș își amintește de finalul anilor 80, ca fiind una dintre cele mei grele perioade pe care le-a traversat. Nu se găsea benzină, să ducă instrumentele cu trenul care pleca la 12.00 noaptea spre București. Aglomerația era mare, iar trupa se pierdea printre pasageri, iarna, în frig, cu tobele și amplificatoarele cu care plecau la radio pentru înregistrări. Dimineața erau în studio, iar seara ascultau deja, fericiți, piesa transmisă pe post, după care aveau de îndurat drumul înapoi. Dar tot anii 80 au fost și cei mai frumoși. Au avut turnee în aproape toate orașele din țară și au colaborat cu mulți artiști de valoare: Semnal M, Compact, Gil Dobrică și alții. Mai târziu, alte două evenimente aveau să se intre la suflet. În anul 2012 au fost în turneu cu grupul britanic „Ten Years After”, idolii lor din tinerețe, iar în anul 2016 au participat la MANO Fesival Marburg. Au avut cele mai tari experiențe cântând și petrecând timp împreună în hoteluri, în avion, în mașină și la party-urile de după concerte cu trupa „Ten Years After”. „A fost un lucru grozav”, își amintește Florin Grigoraș. Anii au trecut și membrii formației au învățat să compună muzică pentru oameni, muzică care să rămână. Au învățat ce este camaraderia, respectul pentru muncă, organizarea, conducerea unui bussines și foarte multe lecții de viață. Importante pentru ei au rămas marile lor realizări.

„Cele 12 discuri editate de grupul Riff, sunt cel mai important lucru realizat de noi, pentru că, în timp, doar înregistrările audio-video rămân. A fost o mare bucurie când în 17 aprilie 2020 am primit cele 1.000 de cd-uri comandate cu noul album „RIFF - Rătăcit în Paradis”, mai ales că deja se închidea țara din cauza pandemiei. Apoi, ne-am bucurat să vedem că piesele noi au succes: „Soapte de vânt” și „Rătăcit în Paradis” au fost foarte bine primite de cei care au ascultat discul”, spune liderul trupei.

Astăzi, cei de la Riff nu se consideră ca făcând parte din „piața muzicală românească” și și-ar fi dorit să poată vorbi despre o industrie muzicală în țara noastră, însă nu cred că există așa ceva. Motivele? „Este o activitate care se desfășoară după alte criterii decât cele de calitate și profesionalism”. Riff, în schimb, își vede de drum. Trupa are concerte, organizează anual spectacole prin asociația lor și sunt invitați de alți promotori de evenoimente.


Viitorul sună a aniversare

În prezent, membrii trupei Riff sunt prinși cu ultimele pregătiri și detalii pentru „RIFF 50th Anniversari Show”, un eveniment ce va avea loc în 13 septembrie, în Habermann Markt Sibiu. Lucrează la scenografia video, înrămează afișe, scanează poze și fac repetiții. În cadrul proiectului vor avea loc patru evenimente. Concertul „RIFF 50th Anniversari Show” care va avea loc în cea de-a doua duminică a lunii septembrie, de la ora 19.00, expoziția „Riff 50 ani de rock în imagini - afițe și fotografii rare”, care va fi deschisă în zilele de 13 și 14 septembrie, în pavilionul de lângă scenă, cu program de vizitare între orele 10.00 și 18.00, spectacolul muzical de teatru pentru copii și părinți „Din Copilăria Mea”, duminică, 13 septembrie de la ora 11.00 și conferința de presă „Lansarea oficială a cd-lui RIFF – Rătăcit în Paradis”, care va avea loc luni, 14 septembrie, de la ora 13.00. Întreg proiectul este dedicat fanilor, sibienilor și tuturor celor care le-au fost alături într-o jumătate de secol de activitate.

Toți cei care vor fi prezenți vor avea o imagine cât mai clară despre ceea ce a însemnat „aventura muzicală” a celor de la Riff. În timp, din componența grupului au făcut parte muzicieni talentați, care au contrubuit, într-un fel sau altul la succesul grupului. Printre aceștia se numără Lucian Fabro, Florin Demea, Gabi Tudor, Micky Pavel, Adrian Hanea, Adi Igrișan, Pinky Lăcătușu, Oabriel Orban și Dan Alex Sârbu.  Astăzi, Trupa Riff este formată din Mircea Bunea chitară solo, Mihaela Grigoraș clape, vocal, Laur Făgădar tobe și Florin Grigoraș chitară bas, vocal.


Florin și cele 12 discuri RIFF

Florin Grigoraș, liderul trupei Riff, s-a născut la Sibiu, în 10 aprilie 1954. Spune că nu a avut muzicieni în familie, iar The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Free au fost cei care l-au atras spre muzica rock. Îi place, în continuarea, să asculte giganții, dar spune că sună bine, interesant și trupe ca Rival Sons și Queens of the Stone Age. Consideră că astăzi sunt mulți tineri talentați, sunt mulți pasionați, instruiți, sunt dezinvolți și le dorește să fie cât mai ambițioși și să rămână cât mai umani posibil

Florin este compozitor, textier și aranjor muzical. A urmat cursurile Liceului Octavian Goga şi a absolvit Facultatea de Drept, în 1981. Mai importantă însă a fost pasiunea pentru muzică, pentru chitară, instrument la care începe să cânte încă din perioada școlii primare. Îşi perfecţionează tehnica de interpretare, studiază teoria muzicii şi obţine atestatul de artist liber-profesionist.

În 1970 înfiinţează trupa RIFF, una din cele mai autentice şi longevive formaţii rock româneşti.

Florin Grigoraş a scris muzica pentru 38 de spectacole de teatru jucate cu succes pe scenele din ţară dar şi în SUA, Franţa, Germania, Italia, Spania, Austria, Elveţia, Croaţia, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Algeria, India, Azerbaijan.

A participat la numeroase festivaluri şi gale, obţinând multe premii sau susţinând recitaluri: Gala Pop, Rock & Folk – Craiova, Constelaţii Rock - Rm. Vâlcea, Trofeul TOP '86 - Bucuresti, Festivalul Rock - Buzău, Galele de Rock de la Costineşti, Rock '92 Bucureşti, S.O.S. Castelul Hunedoara, Rock um Knuedler Luxemburg, Sommerfest Nurnberg, MaNo Festival Marburg, Carnavalul de la Veneția şi multe altele.

„În loc de bun rămas”, „Doi străini”, „Ochii tăi”, „Mr. Jimi”, „Plouă la Woodstock”, „A trecut vara”, „Ana-Maria”, „Cercul vieţii”, „Generaţia nouă”, „Povestea lor”, „Primii paşi”, „Nerostitele cuvinte”, „Profetul”, „Lumea să o străbat” sunt doar câteva dintre titlurile unor piese compuse de Florin şi editate pe cele 12 discuri lansate de grupul Riff.


Cele 12 discuri Riff:

 • PRIMII PAŞI – 1989 Electrecord
 • RIFF – 1990 – Electrecord
 • JOC PERFID – 1992
 • DOI STRĂINI – 1994
 • ACUL DE SIGURANŢĂ – 1997
 • 1998 RIFF - 1998
 • RIFF 2001
 • SĂ NU-MI FURI VISUL – 2003
 • PANTOFII LUSTRUIŢI 1. – BEST OFF – 2007
 • AMBUSCADA – 2008
 • PE DRUM ... – 2016
 • RĂTĂCIT ÎN PARADIS - 2020

un articol de: Raluca Budușan

RIFF SHOW-SERVICE manager turneu: contact:
str. Putnei nr.23A, 550410, SIBIU, ROMANIA Dani Luca, tel: 0743 095 706 riffgrup@gmail.com, riffro@yahoo.com
Acest site NU conține și NU funcționează pe bază de cookiuri sau alt gen de tehnologii ce ar putea culege date private ale vizitatorilor în scopuri de marcheting, publicitate sau alte scopuri ascunse. De asemenea situl NU face reclamă la alte produse și servicii în afară de cele ce se înscriu în tema de bază a acestei pagini.
Designed by Stancu Bogdan 2004-2021 toate drepturile rezervate RIFF SHOW-SERVICE Actualizat: 26-iulie-2022