00%

Riff – tineri şi la 40 de ani

articol apărut în http://www.tribuna.ro

"Tu ai focul în privire/ Să-mi dai dovadă de iubire/ Focul din privire vreau să mi-l dăruieşti/ Şi-n loc de bun rămas e de-ajuns să mă priveşti" sunt versurile care au încântat tinereţea mai multor generaţii pentru că cel puţin 14.610 zile au trecut peste trupa care în 1970 a prins contur la Sibiu. O trupă care în acest an împlineşte o vârstă frumoasă, un număr rotund de patru decenii, Riff. 40 de ani pot părea mult într-o viaţă de om, pentru că orice zi poate aduce neprevăzutul la fiecare pas. Ei însă au rezistat fără să se destrame, păstrând prospeţimea anilor în care au început să cânte, asigurându-le celor care i-au iubit şi îi iubesc o întoarcere spre tinereţe cu fiecare vers.

Proiect de liceeni

Trupa Riff, care a început iniţial ca Sonic, a fost un proiect de liceeni, pentru că membrii fondatori, Florin Grigoraş (chitară bass şi voce), Gabriel Tudor (chitară), Radu Voicu (baterie) şi Ninei Popşa (solist vocal) erau elevi la liceele din Sibiu. "În '70 eram în clasa a X-a la Liceul Goga şi din clasa a IX-a, în 1969, Ninei şi cu mine cântam într-o formaţie a liceului", îşi aminteşte Florin Grigoraş. Adevărata trupă a luat, însă, naştere în 1970, când cei patru membri s-au reunit sub numele de Sonic. "Gabriel Tudor era la Liceul Agricol şi Radu Voicu la Liceul Gheorghe Lazăr", zâmbeşte Florin Grigoraş a aducere aminte. Odată trupa reunită, cei patru liceeni au început o carieră în muzică, ţinând concerte la sălile de dans din Sibiu şi la reuniunile liceelor, cum se numeau pe vremea aceea balurile bobocilor. "Sonic în această formulă a ţinut până la armată, în '74. Am cântat în sălile de dans din Sibiu", spune Florin Grigoraş care îşi aminteşte cu drag de Sala Elite, de pe General Magheru, unde cei patru membri ai trupei se găseau de cele mai multe ori: "Era o perioadă mult mai bună decât acum. În Sibiu erau cluburi renumite. O sală foarte bună era la UTC, unde e Forumul German de astăzi". Mai cântau la Clubul Independenţa de la Sala Thalia, la Clubul CFR din Parcul Tineretului, la Clubul Ilie Pintilie de lângă Piaţa Cibin, dar fiecare club avea două, trei formaţii, mulţi tineri fiind preocupaţi de muzică în acea vreme.

Bani pentru mare

Spre deosebire de alte trupe care s-au mulţumit cu scenele locale, membrii Sonic au început să organizeze concerte. "Noi organizam şi concerte în Alba Iulia, Orăştie, Sebeş, Cugir, Cluj-Napoca şi de la jumătatea anilor '70 am început să facem turnee în oraşele mari, în principal din Adeal", mai spune Florin Grigoraş. Şi-l aminteşte şi acum pe primul, care s-a desfăşurat în localităţile din jurul Sibiului, cu trenul. "Primul turneu l-am făcut cu trenul. Am mers în Făgăraş, Agnita, Sălişte. Plecam de la Clubul Elite." Îşi aminteşte şi acum căruciorul de poştă de la gară, pe care îl aducea Ninei Popşa şi care era destinat transportului instrumentelor până la tren. Căruciorul acela le-a marcat începutul carierei. La fel cum a facut-o trenul, sau mocăniţa spre Agnita.
Primul turneu de care Florin Grigoraş îşi aminteşte cu drag le-a adus şi bani pe care i-au folosit aşa cum ar fi făcut-o orice tânăr, pentru că ei s-au pregătit pentru două săptămâni la mare. "Am plecat două săptămâni la mare, la Costineşti, cu cortul", dar ploaia le-a stricat planurile şi i-a făcut să se întoarcă acasă, cu banii în buzunar. Era în '71.
Adolescenţii care erau au crescut, trupa s-a maturizat, câştigau mai bine, aşa că membrii Sonic au început să facă turnee cu un autobuz închiriat, urmând ca din anii '80 să plece la drum cu un autocar, care depindea de cota de motorină. "Opream în mijlocul drumului şi cumpăram motorină de la şoferi (...) Cam aşa am făcut turnee vreo cinci ani", îşi mai aminteşte Florin Grigoraş. Tot în acea perioadă şi-au dat seama că mâncarea de la cantinele partidului era mai bună decât în alte părţi.

Săli pline la concerte

Zece ani a încântat Sonic o generaţie întreagă, pentru că după cum mai spune fondatorul trupei, "sălile erau pline". "Am fost norocoşi că am prins finalul unei mari generaţii", mai spune el, făcând referire la perioada cuprinsă între anii 60-75, care a transmis un suflu nou muzicii, pornind de la mişcarea beat din Marea Britanie. Florin Grigoraş vorbeşte de "aerul acela adevărat", pe fondul convingerii că "muzica este unul dintre cele mai importante aspecte din viaţa unui om", Riff apărând într-un oraş în care "se cânta peste tot".
Schimbarea de nume din Sonic în Riff s-a produs în '80, în urma unui concert la Alba Iulia. "Eram la concert în Alba şi strigau în sală RI-F-F". Riff-ul nu desemnează iniţialele membrilor trupei, cum poate am crede, ci reprezintă un termen folosit în muzică, ce denumeşte o temă muzicală cântată sub formă de acompaniament. Aşa s-au transformat în Riff, care din '75 îl avea în componenţă şi pe bateristul Lucian Fabro.

3.000 de concerte

Riff a rezistat de-a lungul timpului, numărând până astăzi mai mult de 3000 de concerte, renumele câştigat în rândul tinerilor aducându-le primul disc de vinil în 1989, Electrecord RIFF - Primii paşi. "Primul album este foarte bun", mai spune Florin Grigoraş, care consideră că acesta a ieşit foarte târziu. El îşi aminteşte de felul în care se imprimau discurile în vremea aceea, pentru că artiştii nu puteau înregistra nimic dacă în ţară, la distribuitori, nu exista o precomandă fermă de zece mii de discuri. Cei de la Electrecord i-au chemat pe Riff să imprime acest prim disc, care i-a trimis, în acest fel şi în casele oamenilor, nu doar pe scenă. De atunci au mai scos casetele audio, Riff în 1990 şi albumele: "Joc perfid" (1992), "Doi străini" (1994), "Acul de siguranţă" (1997), "1998 Riff", "Riff 2001", "Să nu-mi furi visul" (2003), best off-ul "Pantofii lustruiţi 1." în 2007 şi "Ambuscada" în 2008, după cum aflăm de pe site-ul formaţiei. Dintre toate acestea, Florin Grigoraş preferă două albume primul şi "Doi străini".

În ciuda timpului

Timpul este cel care şterge totul: bucuriile, supărările, necazurile sau ghinioanele omenirii. Nu a reuşit, însă, să-i şteargă pe ei, pentru că deşi grupul şi-a schimbat componenţa de-a lungul timpului, încă se simt în formă, după cum spun zâmbind patru dintre cei cinci membri ai trupei. Turneele foarte lungi care îi ţineau mai mult pe drumuri i-au făcut pe unii dintre membri să renunţe. "De-a lungul timpului, cel puţin în anii '80 aveam turnee foarte lungi" îşi aminteşte Florin Grigoraş. Cele aproximativ 200 de zile pe an petrecute departe de familie, banii nu întotdeauna satisfăcători au schimbat componenţa trupei, care însă, de 11, 12 ani îşi păstrează formula. Membrii mai vechi, Florin Grigoraş, chitară bass şi voce, Mihaela Grigoraş, clape şi voce, Lucian Fabro, percuţie, Florin Demea, chitară, l-au primit alături de ei şi pe Cosmin Cruţiu care este solist vocal şi care cântă la Riff de aproape doi ani, el interpretând piesele care necesită o voce mai înaltă.

Tineri după 40 de ani

Pe membrii trupei i-am găsit înainte de concertul de vineri, de la Teatrul Gong, când pregătirile erau în toi. Ne aşteptam să întâlnim nişte oameni maturi, care iubesc şi acum rock-ul ca în prima zi. Iubesc, rock-ul este adevărat, dar în ciuda celor 40 de ani de experienţă în muzică, persistă în jurul lor un aer de tinereţe, pe care îl explică prin dragostea faţă de ceea ce fac şi prin eliberarea adusă de muzică."Suntem în formă. Din păcate suntem dezamăgiţi că se organizează prea multe evenimente gratuite. (...) De când am început să cântăm, peste noi au trecut curente mari" mai spune Florin Grigoraş. Cu toate acestea nu pot spune că au o piesă care le este dragă. "Avem multe piese mari şi ne face plăcere să le cântăm pe fiecare în parte", spune Florin Demea.
În cele minim 14.610 zile de activitate, câte au trecut în cei 40 de ani de existenţă Riff, trupa a adunat zece albume, unele dintre piesele apreciate de public ("Ochii tăi", "Când sunt cu tine", "Ploaia" sau "În loc de bun rămas") aducând cei mai frumoşi ani înapoi în inimile fanilor. "Părerea mea este că o mare parte din generaţia aceea a plecat. Pe youtube intră foarte mulţi români din străinătate", mai spune Florin Grigoraş, care crede că ar putea lua totul de la capăt dacă ar putea. "Ar trebui să dăm timpul înapoi, să meargă şi moda rock, dar altceva nu am face".

RIFF SHOW-SERVICE manager turneu: contact:
str. Putnei nr.23A, 550410, SIBIU, ROMANIA Dani Luca, tel: 0743 095 706 riffgrup@gmail.com, riffro@yahoo.com
Acest site NU conține și NU funcționează pe bază de cookiuri sau alt gen de tehnologii ce ar putea culege date private ale vizitatorilor în scopuri de marcheting, publicitate sau alte scopuri ascunse. De asemenea situl NU face reclamă la alte produse și servicii în afară de cele ce se înscriu în tema de bază a acestei pagini.
Designed by Stancu Bogdan 2004-2021 toate drepturile rezervate RIFF SHOW-SERVICE Actualizat: 26-iulie-2022