00%

Povestea rock-ului autentic continuă

Florin Grigoraş a înfiinţat formaţia RIFF în 1970. Pasiunea de a cânta, emoţia la fiecare întâlnire cu publicul şi dorinţa de a aduce mereu ceva nou în ceea ce face au rămas şi acum la fel de puternice, după mai bine de treizeci de ani trăiţi prin muzică. Anii de lucru i-au adus experienţă, satisfacţii şi foarte multe amintiri.

Rezumatul unei poveşti

Începutul RIFF-ului se leagă de anii de liceu ai lui Florin Grigoraş. “Când am intrat la liceul Octavian Goga am găsit trei băieţi care se ocupau de chitară şi am făcut prima trupă”, îşi aminteşte acum Grigoraş, zâmbind nostalgic. Denumirea iniţială a formaţiei a fost SONIC şi sub acest nume s-au făcut primele înregistrări radio şi primele apariţii la TVR în cadrul emisiunilor “Club T”. Din trupa de debut făceu parte, alături de Florin Grigoaş, Gabriel Tudor, Radu Voicu şi Ninei Popşa. Numele Sub care formaţia a cunoscut consacrarea l-au ales în 1980, după discuţii lungi, dintr-o listă de aproape 40.
Anii le-au adus numeroase participări la festivaluri şi gale muzicale. Printre ele se numără Gala Pop, Rock la Râmnicu Vâlcea, Trofeul Top”86 de la Bucureşti, Festivalul Rock de la Buzău sau Galele Rock de la Costineşti.
Primul album l-au lansat în 1989 şi l-au numit “RIFF-Primii paşi”. Au urmat “RIFF-1990”, “Joc perfid” doi ani mai târziu, “Doi străini” lansat în 1994, “Acul de siguranţă” în 1997, “1998-RIFF” şi cel mai recent, “Să nu-mi furi visul” lansat în toamna acestui an. Au la activ numeroase turnee prin ţară, alături de nume consacrate din rock-ul românesc, iar numărul concertelor a depăşit 3000. Formaţia de început a suferit în timp modificări. Astăzi, pe lângă Florin Grigoraş, în trupă se regăsesc Florin Demea (chitară solo), Mihaela Grigoraş (kezboards, voce) şi Lucian Fabro (baterie, voce).

Public şi suflet

Muzica este pentru Florin Grigoraş parte din viaţă şi suflet. Este posibilitatea împlinirii şi forţa de a continua un drum care nu a fost întotdeauna uşor. “Un concert bun te ajută să treci peste orice tre-patru luni de zile. Se creează nişte legături între cei de pe scenă. Fiecare concert are o identitate a lui pe care trebuie să o simţi. În momentul în care se creează o legătură cu publicul ai un ascendent. Când ai un public care îţi apreciază munca ai putere să scri un cântec nou, îţi vin idei”. Spune că textele melodiilor sunt extrem de importante. “Punem o mare bază pe texte. În anii ‘80 abordăm foarte multe texte de dragoste care rămân şi acum în actualitate. În ultimii ani libertatea de exprimare a crescut şi abordăm şi texte din viaţa de zi cu zi. Trebuie să rămânem la un anumit nivel de seriozitate a textelor. Ideea este să spui ceva prin texte, să nu fi banal”.
E mândru de publicul pe care formţia a reuşit să şi-l formeze. “Am reuşit să ne facem un public în toată ţara pornind de la Sibiu şi nu de la Bucureşti şi asta e foarte important. Putem spune că am crescut câteva generaţii de ascultători de rock.” E mulţumit că fanilor vechi li s-au alăturat mulţi tineri. Spune că muzica unei formaţii rock nu poate trăi decât prin public. “Noi cântăm rock şi rock-ul fără public nu are sens. Publicul este esenţial. Repertoriul de rock ţi-l faci cu publicul în faţă.”

Cântecul amintirilor

Amintirile lui Florin Grigoraş sunt prea multe pentru a fi adunate, retrăite, povestite într-o discuţie care din păcate durează prea puţin. Anii de turneu au închis în suflez nenumărate clipe care acum îl fac să zâmbească nostalgic. “Îmi amintesc de ultimul turneu înainte de revoluţie, în noiembrie-decembrie 1989. A fost cel mai tare turneu din România, eram împreună cu Compact şi se vindeau în câteva ore săli polivalente de trei sau patru mii de locuri. A fost o lună întreagă de nebunie, Când eram în spectacol la Bacău, cu cinci minute înainte să intăm pe scenă m-au anunţat, că am un băiat.”
Alte momente frumoase se leag[ de reacţiile unui public pe care astăzi îl găseşti din ce în ce mai rar, un public însetat de spectacol şi de calitate. “La Rupea ne-au aşteptat într-o noapte spectatorii până la ora unu. Am întârziat din cauza zăpezii. Erau şase sute de oameni care aşteptau concertul, iar atunci când am ajuns ne-am urcat pe scenă şi am cântat.” Erau săli arhipline şi foarte mult public tânăr. Au făcut chiar şi spectacole numai pentru elevii de liceu. “Am făcut odată în Sibiu un turneu de opt zile, liceu de liceu.”

Liniştea de acasă

Despre familie, Florin Griogoraş vorbeşte puşin. Mihaela, soţia lui, director la Teatrul Gong, îi este şi colegă de trupă. Spune că, în toţi aceşti ani de muncă, liniştea căminului i-a oferit echilibrul. “Sprijinul familiei este foarte important. Dacă ai o activitate de durată într-un anumit domeniu este extrem de important ca familia să te susţină. Când ajungi acasă e foarte important să găseşti liniştea necesară.” Spune că nu-i va impune fiului său un drum în muzică, dar dacă el va alege să-i calce pe urme îi va oferi tot sprijinul necesar. Dacă vrea să facă muzică şi poate, are în casă tot ce-i trebuie. “Dacă vrea performanţă este nevoie de sacrificii. În generaţia lui sunt puţini care cântă la un instrument şi va fi foarte greu să-şi formeze o trupă.”

Privind spre viitor

Planurile de viitor se leagă, firesc, de noul album intitulat “Să nu-mi furi visul”. Acesta este al doilea dintr-o serie de cinci albume care îmbină câteva piese noi cu melodii din anii ‘80 reorchestrate. Lansarea la Sibiu va avea loc în jurul datei de 20 ianuarie şi va fi urmată de un turneu de promovare care va include şaisprezece oraşe. Îşi doresc de asemenea un videoclip la una din piesele incluse pe disc. Următorul album este planificat să apară în toamna anului următor şi va include zece piese.
Florin Grigoraş este optimist în legătură cu viitorul rock-ului românesc. Este convins că în final publicul va alege calitatea, muzica adevărată. “Sunt tot mai mulţi cei care se interesează de muzica cântată în România nu de cea făcută pe calculator.”

RIFF SHOW-SERVICE manager turneu: contact:
str. Putnei nr.23A, 550410, SIBIU, ROMANIA Dani Luca, tel: 0743 095 706 riffgrup@gmail.com, riffro@yahoo.com
Acest site NU conține și NU funcționează pe bază de cookiuri sau alt gen de tehnologii ce ar putea culege date private ale vizitatorilor în scopuri de marcheting, publicitate sau alte scopuri ascunse. De asemenea situl NU face reclamă la alte produse și servicii în afară de cele ce se înscriu în tema de bază a acestei pagini.
Designed by Stancu Bogdan 2004-2021 toate drepturile rezervate RIFF SHOW-SERVICE Actualizat: 26-iulie-2022